Baskerland stemmer for uavhengighet

Man Voting On Elections In Front Of National Flag Of Basque

5. juni 2016 startet 34 kommuner i Baskerland en uoffsiell folkeavstemning om Baskerland skal løsrive seg fra Spania og danne en uavhengig stat. Folkeavstemningen skal foregå trinnvis med flere valg i flere kommuner til høsten og resten på våren 2017. For tiden viser meningsmålinger at 95 % av innbyggerne i Baskerland ønsker løsrivelse fra Spania.

Baskerland har forøvrig allerede opprettet et eget landslag i fotball. Landslaget er foreløpig ikke anerkjent av UEFA, men de spiller vennskapskamper med andre nasjoner. 27. mai spilte Baskerland mot Korsika (hvor flertallet ønsker uavhengighet fra Frankrike) og vant 9-8 etter straffekonkurranse. Baskerland spilte forøvrig mot Katalonia i Barcelona (hvor flertallet også ønsker uavhengighet  fra Spania) og vant 1-0 26. desember 2015.

Mye tyder på at både Baskerland og Katalonia vil løsrive seg fra Spania i 2017. I november 2015 vedtok det katalanske parlamentet med 73 stemmer mot 63 stemmer å opprette en plan for full uavhengighet i 2017. På Korsika brøt store folkemengder ut i sang av hymner og gledesscener i 2015 da separatistene for første gang fikk vant det regionale valget på Korsika. Den nyvalgte presidenten på Korsika dedikerte valgseieren til de som aldri har akseptert det franske herredømmet over Korsika. Det gjenstår imidlertid noen formelle skritt før Korsika kan bli en uavhengig stat.

Kilder:

http://www.nationalia.info/new/10799/nearly-37-000-cast-votes-in-first-wave-of-basque-independence-non-binding-referendums

http://www.nationalia.info/new/10782/corsican-basque-national-football-teams-to-play-friendly-match

http://www.businessinsider.com/catalonia-is-setting-up-a-road-map-for-independence-by-2017-2015-11?r=US&IR=T&IR=T

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/corsica-islands-new-nationalist-government-sparks-concern-in-paris-amid-renewed-calls-for-a6787016.html

Be the first to comment on "Baskerland stemmer for uavhengighet"

Leave a comment