Bør du kjøpe Bitcoins?

Making lots of bitcoins with tablet PC - bit coin BTC the new virtual money

Kryptovalutaen Bitcoin har hatt en eventyrlig vekst siden starten i 2009. Veksten startet for alvor i 2013 da verdien pr Bitcoin steg fra ca tre dollar til over 1300 dollar på under ett år. Kjøpte man Bitcoins for 1000 kroner i starten av 2013 og solgte på topp, så kunne man innkassere en gevinst på over 400.000 kroner. Det var neppe mulig å gjøre en bedre investering i 2013.

En av årsakene til at Bitcoins begynte å stige kraftig i mars 2013 var bank-krisen på Kypros. Kypros var frem til da ansett som et trygt sted å plassere sparepenger. Mange millionærer fra en rekke land hadde flyttet til Kypros for å betale mindre i skatt. Plutselig kom det en bank-krise på Kypros som omfattet flere banker der samtidig. Resultatet av denne krisen ble at sparere mistet 40 % (for kunder av Bank of Cyprus) til 60 % (for kunder av Laiki) av innskudd over 100.000 euro. Bankene konfiskerte pengene i en såkalt bail-in som ble godjent av parlamentet på Kypros.

I etterkant av konfiskeringene på Kypros begynte mange sparere å se etter andre trygge havner å plassere pengene sine. Gamle forestillinger om hva som var sikre plasseringer var blitt snudd på hodet. Bitcoin ble av mange sett på som et aktuelt alternativ til banksparing. Mange så også på Bitcoin som fornuftig å eie for å ha et ekstra betalingsmiddel. Ved bank-krisen på Kypros ble det nemlig satt en grense for uttak av bankkontoene på 100 euro pr dag pr person. Det førte til at kypriotene måtte ta ut penger hver dag, og det oppstå enorme køer ved minibankene. Kontanter ble en mangelvare, og dette tapte butikkene på. Ved å ta i mot Bitcoin som betaling kunne man øke omsetningen.

Etter den enorme prisveksten for Bitcoins i 2013 ble 2014 et år med betydelig prisfall ned til 350 dollar pr Bitcoin. I 2015 falt Bitcoin ytterligere til 250 dollar pr Bitcoin og lå ganske stabilt på det gjennom hele året. Men i 2016 har vi igjen sett en pris-eksplosjon til over 750 dollar.

Årsakene til at Bitcoin har steget så kraftig i 2016 er nok mange. Den såkalte Panama-avsløringen førte til at enda flere innså at sparing i skatteparadiser ikke lenger er trygt. Dessuten har visstnok mange rike kinesere kjøpt bitcoins i 2016. Kinesiske sparere sitter på sparepenger som samlet beløper seg til over 22 trillioner målt i dollar. Når en liten andel av disse pengene flytter seg til Bitcoin så påvirker det kursen veldig fort.

Det store spørsmålet er hva som skjer videre med kursen til Bitcoin. I dag 21. juni har kursen falt kraftig, og i skrivende stund ligger kursen på 667 dollar. Jeg er ingen finansiell rådgiver og kan bare si hva jeg personlig tror. Det jeg tror er at vi kan komme til å se at det som skjedde på Kypros kommer til å skje i flere land. EU har vedtatt «bail in» lovgivning som trådte i kraft i 2016. Det betyr at sparerne kan miste deler av sine sparepenger ved neste bank-krise innenfor EU. Statene kan ikke lenger baile ut bankene med skattebetalernes penger alene. Heretter må sparerne dele regningen med skattebetalerne hvis storbankene får problemer.

Det er mange måter å kjøpe Bitcoins på, og det finnes også andre kryptovalutaer man kan velge mellom også. Jeg kan anbefale nettstedet localbitcoins.com, som jeg selv har benyttet. Her kan man handle direkte med andre privatpersoner uten mellomledd ved å betale med norske kroner gjennom bankoverføring. En ørliten «mining»-avgift påløper imidlertid på Bitcoin transaksjoner. Det er slik systemet fungerer for at de som drifter Bitcoin-serverne skal få betalt. Denne avgiften er imidlertid mye mindre enn mange tradisjonelle betalingsformidlere, og transaksjonene skjer normalt veldig raskt.

Kjøp og salg av Bitcoins er forøvrig lovlig i Norge. Eventuelle gevinster er skattepliktig. Det kan være fornuftig å anse Bitcoin og andre kryptovaluta som overvåket av myndighetene slik at skatteunndragelse gjennom bruk av Bitcoin frarådes på det sterkeste. Mange av nettstedene som selger Bitcoins krever legitimering så min vurdering er at kryptovaluta sannsynligvis er omtrent like lite konfidensielt å bruke som vanlige valutaer. Men det kan muligens være en god investering, og det kan gjøre at man får handlet det viktigste man trenger selv om bankene stenges en periode.

Kilder:

http://bitcoincharts.com/charts/bitstampUSD#tgSzm1g10zm2g25zv

http://historyofbitcoin.org/

http://www.zerohedge.com/news/2015-10-28/weve-all-been-warned-cyprus-bail-model-coming-country-near-you

http://www.coindesk.com/price/

http://www.zerohedge.com/news/2016-06-11/bitcoin-spikes-above-600-2-year-highs-sudden-massive-chinese-buying

Be the first to comment on "Bør du kjøpe Bitcoins?"

Leave a comment